top of page
  • Eigenaar

Ontspannen in Altforst

Helemaal tot rust komen in een mooie landelijke omgeving dat kan bij Bed and Breakfast De WoerdT in Altforst


Altforst heeft een lange historie en was in 1134 al bekend onder de naam Aldfurge en de verbastering hiervan: Altfrist. Later werd het Alvorst en in de volksmond Oudvorst. Het dorp is in eerste aanleg een bosontginning. Het dorp op dat moment laag gelegen, moest voortdurend opgehoogd worden.In 1818 bestond Altforst uit de gehuchten Heppard, de Torsch en Monnikenwoord met een polder van 600 bunder die in de winter onder water liep. In de 12e eeuw was de Monnikenwoord of de Woerd (betekent woonheuvel of een akker van waaruit ontginning van een bosgebied plaatsvond) bekend door de stichting van “Proosdij de Woerd”.


De bewoning werd geconcentreerd op drie dorpsheuvels, die van elkaar waren gescheiden door een lager gebied waaruit het materiaal voor ophoging afgegraven werd. De dorpskern heeft nog een opvallend grillig wegenpatroon, gevormd door de Kerkstraat, Torsdam, Middenheuvelstraat en Kerkpad. Vanuit de Woerdsestraat zijn het Noorder- en Zuiderblok ontgonnen en vanuit de Heppertsestraat het Oosterblok.


De kikker is al sinds mensenheugenis het symbool van Altforst. In het seizoen hoort u ze volop in de sloten rondom het dorp. Ooievaars hebben ze ook ontdekt en zich inmiddels gevestigd in Altforst.


De Kikvorsch is de naam van het eerste café van het dorp met de spreuk:


“Wanneer men in Altforst komt jaagen, behoeft men hier niet te klaagen.

Vermoeide jaagers rust hier wat, de Kikvorsch heeft iets goeds in ’t vat”.

"Vrienden naar gij ziet is dit de beeltenis, maar zelf is hij het niet.

Hier schenkt men goede ware in glazen rijn en klaar,

maar geeft er geen credit, want dit baart vaak verdriet"

Altforst was vroeger bekend als het dorp met de grootste discotheek van de regio Maas en Waal en droeg de naam “de Kikvorsch”. Menig relatie in de regio is hier van start gegaan. Met de carnaval draagt Altforst de naam Kikkerstad en de carnavalsvereniging van Altforst heet dan ook: “CV de Kikvorsche”.


Bij de drie toegangswegen naar het dorp bevinden zich sinds vorig jaar ook drie grote stalen kikkers


Kortom Altforst kent een rijke en mooie geschiedenis en voor nu is het er erg leuk en gezellig wonen.

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page